top of page

Φιλοσοφία Meijin

O Meijin είναι ο ενάρετος πολεμιστής, δηλαδή ο φυσικός και απλός άνθρωπος χωρίς επίτηδευση, επίδειξη ή ιδιοτέλεια με σκοπό να τον οδηγήσουν στο να διαμορφώνει υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Ο μειτζίν χαρακτηρίζεται από την ατμόσφαιρα γαλήνης που τον περιβάλλει, μια κατάσταση του νου που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα με ηρεμία. Την κυριαρχία του νου επί του σώματος. Αυτή ακριβώς η κατάσταση του νου είναι που επιτρέπει στον μειτζίν να υπερβεί τον μικρό του εαυτό και να εξυψωθεί σε μια κατάσταση αφιλαυτίας ή μη εαυτού ( ο εγωισμός έχει εξαφανιστεί). Ο μειτζίν είναι πάντοτε ένας ταπεινός άνθρωπος με εκλεπτυσμένους τρόπους , ευγένεια και ξεχωριστή αξιοπρέπεια . μιας αξίας που την έχει κερδίσει αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της πειθαρχίας που έχει επιβάλλει στον εαυτό του.

 Όσο καλά και αν εξασκηθεί κάποιος στην πολεμική τέχνη δεν θα γνωρίσει βαθιά την τεχνική του αν δεν απομακρυνθούν τα σωματικά του εμπόδια και αν δεν μπορεί να έχει τον νου του σε κατάσταση κενότητας αποκαθαίροντας τον  ακόμα και από όλες τις τεχνικές που έχει μάθει. Το σώμα θα κινείται σχεδόν αυτόματα κατακτά την τελειότητα και αυτός που την κατέχει ονομάζεται μειτζίν.

Ο βαθύς γνώστης του ντο, ο Μειτζίν είναι ένας τεχνίτης που η ικανότητά του πάει πολύ πέρα από το επίπεδο της σωματικής επιδεξιότητας . Η πεμπτουσία του είναι η πνευματική   αυτό-τελείωση που έχει πάει πέρα από τα επίπεδα της «πράξης και αναζήτησης» της εξάσκησης. Ωστόσο ο μειτζίν απότελεί το ζωντανό παράδειγμα της εύτακτης πειθαρχημένης ζωής συνεχίζει να έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό του και δεν παραλείπει την άσκησή του ούτε για μια ημέρα.

 

Ο άνθρωπος στοχεύει να «αποτελέσει παράδειγμα λαμπρής αρετής» . Με την ενότητα της γνώσης και της πράξης που επιβάλλει η αυτοπειθαρχία , ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε επίπεδο κατανόησης του εαυτού του στο οποίο δεν μπορεί να φτάσει με κανένα άλλο μέσο. Η αδράνεια πρέπει να αντικατασταθεί από την αδιάκοπη συμμετοχή σε προδιαγεγραμμένες μεθόδους πειθαρχίας ώστε το άτομο να απόκτησει μέσα από την πράξη , εμπειρία .
«Όταν ασχολείσαι με το να μαθαίνεις , αυξάνεσαι μέρα με την ημέρα – όταν ασχολείσαι με την ανάταση του νού μειώνεσαι μέρα με την ημέρα»

 (Να σέβεσαι τους γονείς σου)

 (Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους)
 (Να διδάσκεις τους νεότερους)

 (Γνώρισε αφού μάθεις)
 (Κατανόησε αφού ακούσεις)
 (Γνώρισε τον εαυτό σου)

 (Να βοηθάς τους φίλους

 (Να συγκρατείς το θυμό σου)

 (Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου)
 (Να αναζητάς τη σοφία)
 (Να μην κατηγορείς κανένα)
 (Να επαινείς την αρετή)

 (Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς)
 (Να είσαι ευγενής)
 (Να απέχεις από την κακία)
 (Να ασκείς την Τέχνη)

 (Να μη φθονείς κανένα)

 ( Να τιμάς τους αγαθούς)
 (Να συγκρατείς τη γλώσσα σου)

bottom of page